PROFESIA DE CADRU DIDACTIC
1.DISTINCTIA PERSOANA/PERSONALITATE
Prin atractie paronimica, fiecare are sentimentul ca foloseste corect termenul de personalitate.Termenii de persoana si personalitate sunt foarte frecvent utilizati in limbajul cotidian in diverse situatii.Insa semnificatia lor difera; astfel termenul de persoana desemneaza individual uman concret, in timp ce termenul de personalitate reprezinta un ansamblu de caracteristici care permit descrierea acelei personae, identificarea ei printre celelalte.Din perspective psihopadagogiei, personalitatea e definita ca fiind “ organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau characteristic” Unitatea , coerenta si echilibrul personalitatii se exprima prin constiinta, structurile subconstiente si constiente.Nucleul constiintei este constiinta morala care se formeaza prin educatie, fiind latura responsabila in viata sociala a personalitatii. Nivelul inconstientului detine un imens deposit de experienta de viata, impulsuri, tendinte si deprinderi. Subconstientul contine totalitatea acelor evenimente ale vietii trecute care se exprima involuntary si latent in toate conduitele curente. Personalitatea cadrului didactic este suportul actului educativ.
2.PROFESIA DE CADRU DIDACTIC
Meseria de educator este o frumoasa profesie, plina de farmec si de contradictii: placuta si aspra, umila si mandra, exigenta si libera, o meserie in care mediocritatea nu e permisa, o meserie care epuizeaza si invioreaza. Ea se incadreaza in sfera profesiilor care cer competenta, daruire, umanism, deoarece se lucreaza cu un material sensibil si pretios- omul in devenire.Rolul educatorului e de a instrui si de a educa, de a dirija si de a corecta, de a perfectiona si evalua procesul formarii omului de maine. Aceasta prosesiune nu asigura detinatorului putere, influenta sau venituri superioare , dar confera prestigiu si satisfactie.A fi professor e un risc asumat. A-i instrui pe altii inseamna rabdare, incertitudine, descurajare, multe ore de studio, iar rezultatele nu pot fi masurate cantitativ, nici imediat. In clasa, cadrul didactic ofera elevilor lectii de viata; el stimuleaza si intretine curiozitatea elevilor pentru lucruri noi, le modeleaza comportamentele sociale, le intareste increderea in fortele proprii si ii ajuta sa-si gaseasca identitatea.
Principala calitate a unui cadru didactic este vocatia pedagogica, exprimata in “ a te simti chemat, ales pentru aceasta sarcina si apt pentru a o indeplini” ( RENE HUBERT). El considera ca vocatiei pedagogice ii sunt caracteristice trei elemente: iubirea pedagogica, credinta in valorile sociale si culturale, si constiinta responsabilitatii.
Arta pedagogica inseamna inainte de toate “ arta de a te pune la dispozitia copiilor, de a simpatiza cu ei, de a le intelege universal, de a le sesiza interesele care ii anima”, afirma M.A.BLOCH (1968) si este un dar pe care candidatii la functia de professor il au sau nu.O buna formare profesionala poate ajuta acest dar sa se dezvolte.
A forma copii in sensul deplin al cuvantului e deosebit de greu.E o arta care presupune o buna cunoastere a potentialului copiilor, stabilirea unui scop si a unui ideal pentru demersurile educative.
BIBLIOGRAFIE:
BLOCH,M.A., 1968,”LA FORMATION DES ENSEIGNANTS”, IN REVUE FRANCAISE DE PEDAGOGIE, NR.3
SALAVASTRU, DORINA, 2007, PSIHOLOGIA EDUCATIEI, ED.POLIROM, IASI .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu